marți, 17 ianuarie 2012

Poetul care a crescut langa altar...


Poetul Traian Iancu a crescut langa altar,de mic copil a fost invatat de parintele protopop Ion Munteanu,sa spuna in biserica ,de Sf.Pasti…Apostolul(avea doar sase ani)....
Si trecand anii adolescentul la brat cu mama Ana…venea la biserica si -el poetul-canta cate o priceasna ca:”Ochii inimii mele,Ridica-voi ochii mei la ceruri,Iubi-te-te voi Doamne si altele legate de ziua liturgica.Dar nu numai la Faget citea Apostolul si canta ci si la Bucuresti de Sf.Pasti in noaptea Invierii in altar cu parintele Grigorescu si Nicolae Florei la biserica Boteanu dar si cu parintele Mircea de la biserica Batistei sau parintele Mihai de la biserica Amzei.
A tinut si predici la biserica Amzei,Batistei si Boteanu mai ales de Sf.Marie Mare.A scris si poezii religioase unele fiind incluse in volumele de poezii: Pasele la Faget,Craciunul la Faget,In biserica,Sus rasare steaua,Colinde si altele pline de evlavie.
Ii placea sa discute cu fetele bisericesti cu parintele Mitropolit Nicolae de la Timisoara,cu Parintele Plamadeala de la Sibiu,cu Parintele Emilian de la Alba Iulia,cu Parintele Timotei al Aradului,cu Parintele Vornicescu de la Craiova si mai ales cu Parintele Patriarh Teoctist.
Uneori de Craciun si de Pasti erau invitati de unii Mitropoliti si sarbatoreau cantand Colinde si cantece vechi patriotice.
Intr-un an a fost invitat de Parintele episcope Emilian de la Alba Iulia,de Craciun,si erau acolo multi scriitori care participau la o sezatoare literara si invitati fiind de episcop,au cantat cu evlavie si cu durere.In timpul acelor clipe sfinte,scriitorul Ion Lancranjan”badia cum I se spunea’’ a plans si a cantat........acum toti l-au uitat pe’’ badia’’......
Au fost prelati care au avut curaj si dragoste de popor si tara.
Poetul Traian Iancu isi aducea aminte des de ‘’badia’’ si de multi altii care au plecat la Domnul.Acum este si el cu ei.D-zeu sa-I aseze in ceata ingerilor si sa le dea lumina cea vesnica!
Poetul Traian Iancu ‘’tata Iancu’’a trait si a trecut la Domnul ca un bun crestin,iar in palmele lui pline de suferinta se vedeau clar urmele cuielor Domnului nostrum Isus Christos.


Maria a lui Traian Iancu
Faget,12.Sept.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu